Steun ons en help Nederland vooruit

zondag 28 juni 2020

Startnotitie actieplan biodiversiteit vastgesteld.

Woensdag 24 juni werd in Provinciale Staten Flevoland de startnotitie actieplan biodiversiteit vastgesteld. Door Statenlid Yvonne den Boer werd deze tekst uitgesproken

 Het is een feit. Er zijn steeds minder soorten insecten en planten in het water en in de bodem in Nederland.

Is dat erg?

Ja , want al die verschillende soorten planten en dieren zorgen voor schoon water, vruchtbare grond en grondstoffen.  Ze houden de natuur in balans.   Als de natuur uit balans raakt heeft dat grote gevolgen niet alleen voor de natuur maar ook voor de mens.

Zagen we dat niet aan komen?

13 % van Nederland bestaat inmiddels uit beschermde natuur en er worden sinds de jaren dertig van de vorige eeuw grote inspanningen geleverd  om die natuur te beschermen en met mooie  resultaten. Hieraan draagt de provincie met succes aan bij maar het is nog niet voldoende.

Maar als we de natuur willen behouden en laten herstellen moet het héle landschap bijdragen. Want om de natuurgebieden heen wordt het landschap steeds armer. De vraag is of we bereid zijn om ook buiten de natuurgebieden rekening te houden met planten en dieren.

Nu is de neiging om naar elkaar te gaan wijzen heel menselijk. Het is de landbouw, nee, het is de industrie, nee het is de consument………

Wat is dan de oplossing? 

Er is niet één oplossing, we moeten inzetten op meerder oplossingen.

Daarom zal D66 zeker pleiten voor de onverminderde inzet op het behoud en herstel van onze beschermde natuurgebieden maar vooral pleiten voor versterking van de biodiversiteit in het landelijk- en stedelijk gebied.